This is a home designed for ‘simplicity’ – for ease of construction and for ‘an ongoing goal of simplicity in living’. The design aimed to make a real connection with the surrounding landscape, capturing the long views and providing an immediate indoor/outdoor connection. The creation of outdoor rooms for entertaining to both the north and south, providing a choice for use at different times of the day and year was integral to the design. High level glazing under the roof plane creates the illusion of a floating roof, allowing glimpses of the sky and the large overhang to the north provides protection from the summer sun while allowing the winter sun to penetrate deeply into the living spaces. This project was a collaboration with interior designers Fabrikate, who carried through the idea of ‘simplicity’ into the interiors and joinery design. Photography by JonathonDVK.

Waitpinga House

This home offers the owners the opportunity to escape the city, and enjoy time with family and friends. It is a true holiday home – providing casual and informal living within flexible spaces. The design of the house reflects the owner’s desire to live as sustainably as possible.

The character of the site is defined by remnant bushland of pink gums and grass trees, as well as dramatic views to the coast. The house is built close to the edge of the bushland without disturbing it, avoiding earthworks by building off the ground and leaving the natural topography intact. The narrow floorplan, and the careful siting of house allows intimate bushland views to one side, and ocean views across rolling hills on the other. The simple form of the house sits comfortably within its natural context – making reference to the shearing sheds seen throughout the area with the use of simple, robust materials such as galvanised steel, fibre cement and hardwood.

 A breezeway is the focal point of the home, creating an indoor/outdoor space, and a social hub under one main roof. It offers flexibility, operating as an verandah when the glazed doors are fully opened, or as a sunroom when they are closed.

.

 

This new holiday house is located within the ‘old survey’ area of Port Willunga. The house is designed to reference the historic forms and materiality of the area, whilst providing a contemporary open and flexible arrangement of spaces. The simple form of this pavilion is punctuated with a series of courtyard decks, that provide a focus for outdoor living and entertaining. The main courtyard deck encourages interaction and access from the both kids areas and from the main living spaces of the house. A ‘parents retreat’ is located towards the rear of the house – providing a place of refuge and quiet when needed. The house is a pavilion that hovers above the ground – with a continuous verandah and deck edge connecting all parts of the house. This ‘verandah’ zone connects inside and outside, as well as providing varied sitting and social spaces along it’s edges. Sliding screens allow the house to be protected from the sun when required, and offer flexibility in how the external spaces are defined with regards to privacy and enclosure. The deck at the front of the house addresses the street – where friends will stop for a drink and a chat on their walk to the beach

This contemporary addition in Norwood brings more living space to a small Victorian cottage, as well as an additional separate bedroom and ensuite. A patterned screen  shrouds a simple floating box – modulating sunlight and controlling privacy. The screen makes reference to the old Victorian fretwork on the existing house,  creating intricate shadows that are cast across the interior and exterior of the house over the course of the day. The floating box hovers over the new living space, with a wide double height space connecting ground and upper floors. This double height volume brings sunlight deep into the house, and connects the interior with garden and sky outside. A suspended staircase accentuates the sense of openness and volume in this space.

 

A simple cabin located between the fields and the scrub, with views out to the Southern Ocean. Referencing the form of the galvanised iron shearing sheds seen through the area, this weekender offers a robust and comfortable place for the owners to stay while relaxing and tending to their property. The house is fully self sufficient and entirely ‘off the grid’, with banks of solar panels located on a nearby shed. The metal exterior of the house contrasts with the warm interior, with timber lining the walls and ceilings. Inside there is a play of volume and height, with a mezzanine level looking over the living areas, and providing a picture window with a view out to the sea across the paddocks. Through the design process a number of different building forms and interior configurations were explored in detail.

 

Island View House

Construction of this new house is about to commence on a spectacular site with views across Backstairs Passage to Kangaroo Island. The house has been designed around a courtyard to provide flexible outdoor living space with protection from the incredibly strong winds that can affect the site. An indoor pool will open at one end to the courtyard and the other end to stunning ocean views. The building is designed to minimise it’s physical impact on the site and it’s visual impact in it’s context. It follows the contours closely – minimising deep cut and fill – and retains a low profile with a series of cascading roofs that follow the slope of the hill it is sited upon. Construction is planned to begin later this year.

Delamere House

This artist’s retreat – currently in it’s design phase –  is to be built on a Fleurieu property with great rural views across rolling hills. The brief is for a small, sustainable house for a couple and their occasional guests. A simple form with an economical construction system was adopted to keep construction costs within the tight budget. While the floorplan is simple the design incorporates several different outdoor spaces around the building, ensuring there is always somewhere to enjoy the outdoors in the varying weather conditions experienced on the site. A studio/library/art display/window seating wall runs along the length of the eastern side of the house – maximising the use of the limited floorspace, and allowing for interaction along the circulation space next to it.

 

Wigley Flat House

This rural site features magnificent views of the Murray River to the north, and areas of natural Mallee bushland surrounding it. The house is designed for a couple who like to entertain and features a large outdoor terrace with operable roof and its own indoor/outdoor kitchen. The indoor pool opens up a connection to the river via operable glazed bi-fold doors.

 

 

Renmark House

The site for this home was an old soft drink factory which had been subdivided into several blocks, with views over a bend in the Murray River. The design of the house was a response to the triangular corner site, the northern aspect and the river views, as well as the use of materials that help connect the building to it’s context.

The living areas and main bedroom are located on the 1st floor, taking advantage of the river views. An operable louvered roof over the northern deck provides control of solar access and creates a versatile outdoor room as an extension to the living room.

Other bedrooms, bathroom and an office are located on the ground floor, and a basement houses the wine cellar. A lift was installed, anticipating future access requirements of the retired owners, and also serves to access the basement cellar.

Distinctive folded copper is used as cladding to the cubic form housing the kitchen and stairs. This cladding was installed by the owner himself.

Sustainable features of the house include passive solar design, internal thermal mass from concrete floors (ground & 1st floor) and internal masonry walls. Aerated concrete panels used for external cladding provide excellent insulation. Large underground concrete tanks store collected rainwater. Solar panels on the roof provide hot water and generate electricity.

The aim was to design the house to be as thermally comfortable for the majority of the year by natural means so that the use of air-conditioning would be minimised.

Banksia Park House

 

Construction of this new house is now complete. The clients key concerns were to build a sustainable house, and to maximise opportunities to connect indoor living spaces with the ourdoors. The main living areas are oriented to the north to create comfortable and brightly lit living spaces, and to maximise the opportunities provided by northern sunlight for passive solar design principals. Roof overhangs to the north are designed to provide shading to full height glazing in the summer while allowing the winter sun to deeply penetrate into the house. These living spaces open directly out to the entertaining courtyard and garden.  Rammed earth walls running through the house provide internal thermal mass. A simple palette of materials is used including rammed earth, timber cladding and rendered AAC panels.

 

Dulwich House

A 1920’s bungalow in near original condition was the starting point of this project. The addition of a contemporary extension to the rear of the existing house provides for the requirements of the new owners. Located in Dulwich the house is surrounded by traditional stone and brick villas. From the street the new 2 storey glass and zinc clad form subtly peeks out past the corrugated gable ridge of the original house, allowing the bungalow to retain its presence along the streetscape.

The fully refurbished existing house becomes a bedroom & study zone for the family’s grown up children. The new addition provides a large living area at ground level, and doors between the old and the new can be closed, providing separation when required. A staircase off the Living room leads up to a study and the main bedroom with ensuite.

An outdoor living area with its own kitchen becomes a transition between inside and the garden, and provides the focal point of large family gatherings. A useful storage room accessed from this area provides somewhere to store items such as additional chairs required for the larger gatherings.

The glazing to the main living areas is oriented to the north, with overhangs designed to allow the suns penetration in winter, while preventing it in summer. The large sliding doors provide a real connection to the garden and outdoor entertaining areas.

Creative landscape design integrates planting and paving, with strategic plantings of deciduous trees to provide summer shade to the northern courtyard and living areas.

A utility area between the new extension and the side boundary allows rainwater tanks, a tool shed and bins to be tucked away out of site